fbpx Skip to content

Πως να διαλέξεις σχολή μαγειρικής

«Θέλω να γίνω μάγειρας» « Θέλω να γίνω chef» το είπες και το δήλωσες!

 Πέρασες ώρες φαντασίας βλέποντας το μελλοντικό εαυτό σου, ανάμεσα σε φωτιές, τηγάνια και κατσαρόλες. Πέρασες αμέτρητες ώρες να κοιτάς συνταγές στο διαδίκτυο, και να βλέπεις video με  γνωστούς τηλεμάγειρες να ετοιμάζουν από τις πιο εύκολες μέχρι τις πιο πολύπλοκες συνταγές. Φαντάστηκες τον εαυτό σου με τις πιο in fashion στολές μαγειρικής, να φιγουράρεις ανάμεσα στα ευφάνταστα πιάτα σου.

Τώρα το όνειρο αυτό πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Ήρθε η ώρα!

Είσαι ένα βήμα πριν την επιλογή της κατάλληλης σχολής μαγειρικής που θα υλοποιήσει το όνειρό σου. Αλήθεια ξέρεις πως να το κάνεις σωστά; Ξέρεις πως να επιλέξεις μια σχολή μαγειρικής που θα σου δώσει τις κατάλληλες γνώσεις και το εισιτήριο για την επαγγελματική σου ανέλιξη;

Αν όχι συνέχισε να διαβάζεις και θα πάρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που σου χρειάζονται προκειμένου η συνταγή για «μια επιτυχημένη καριέρα»  να πετύχει !!

Καθημερινά βομβαρδίζεσαι από διαφημίσεις σχολών που σου υπόσχονται ότι πολύ σύντομα ότι ονειρεύτηκες θα γίνει πραγματικότητα, αρκεί να φοιτήσεις στη σχολή τους. Μεγάλα brand name εκπαιδευτηρίων σε βομβαρδίζουν συνεχώς με νέες προσφορές, με εκπτώσεις και δελεαστικές τιμές διδάκτρων ενώ παράλληλα έχεις και καμιά εικοσαριά γνωστούς που έχουν φοιτήσει σε διαφορετικές σχολές μαγειρικής στα Χανιά ή σε άλλα μέρη της Ελλάδος και που με την σειρά τους, σε έχουν γεμίσει με πληροφορίες για το που πρέπει να φοιτήσεις σύμφωνα με τη γνώμη τους. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά βέβαια, και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, αλλά τα βασικά κριτήρια για την σωστή επιλογή μιας σχολής θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα.

Πως επιλέγουμε μια σχολή μαγειρικής:

Το πρόγραμμα σπουδών, η εκπαιδευτική ομάδα, ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων και η βαρύτητα του πτυχίου  είναι τα πρώτα που θα έπρεπε ενδιαφέρουν ένα υποψήφιο σπουδαστή μαγειρικής, που ονειρεύεται να κατακτήσει τον κόσμο της γαστρονομίας και να ακολουθήσει το επάγγελμα που ονειρεύεται. Είναι πολύ σημαντικό για ένα μελλοντικό chef τι γνώσεις θα αποκομίσει στα πρώτα του βήματα, πως θα εφαρμόσει αυτές τις γνώσεις ,από ποιους καθηγητές μαγειρικής  θα εκπαιδευτεί και φυσικά τι αντίκρισμα θα έχει στην αγορά εργασίας το πιστοποιητικό που θα λάβει.

Δυστυχώς υπάρχει η άποψη ότι όλες οι σχολές μαγειρικής, προσφέρουν τις ίδιες γνώσεις καθώς παρέχουν τα ίδια προγράμματα σπουδών, το ίδιο πτυχίο μαγειρικής και ίσως η μόνη τους διαφορά να είναι στην τιμή των διδάκτρων. Είναι ίσως η μεγαλύτερη λανθασμένη πεποίθηση που μπορεί να έχει ένας κηδεμόνας που ενδιαφέρεται για τις σπουδές μαγειρικής του παιδιού του  ή ένας υποψήφιος σπουδαστής που στόχο έχει να απασχοληθεί  αλλά και να εξελιχθεί σε μια επαγγελματική κουζίνα. Και ενώ τα κριτήρια της επιλογής είναι εντελώς ξεκάθαρα, η παραφιλολογία ότι όλες οι ιδιωτικές σχολές μαγειρικής  είναι ίδιες, μεγαλώνει κάθε φορά που πλησιάζει καλοκαίρι και ξεκινάει η αναζήτηση για την ιδιωτική ή τη δημόσια σχολή μαγειρικής που θα ζωντανέψει το όνειρο του υποψήφιου μάγειρα – σπουδαστή. Για να γίνει σωστά λοιπόν η επιλογή μιας σχολής, θα πρέπει να μπουν σε πρώτο πλάνο τα πιο σημαντικά κριτήρια που θα  καθορίσουν την απόφαση αυτή .

Κριτήριο επιλογής Νο 1: Αναγνωρισμένο κρατικό πτυχίο

Το πρώτο κριτήριο  που θα καθορίσει την επιλογή της σχολής ενός υποψήφιου ενδιαφερόμενου πάνω  στις σπουδές μαγειρικής, είναι το αν η σχολή που θα επιλέξει, παρέχει αναγνωρισμένο πτυχίο μαγειρικής. Ίσως εδώ θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα , πάνω στις φράσεις αναγνώριση πτυχίου, ή κρατικό πτυχίο μαγειρικής ή αναγνωρισμένες σπουδές μαγειρικής, καθώς υπάρχει μια τεράστια σύγχυση που οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα. Οι σχολές που παρέχουν βασικά διετή προγράμματα μαγειρικής, ανήκουν στην βαθμίδα των ΙΕΚ και είναι αδειοδοτημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Κάθε απόφοιτος των ειδικοτήτων του ΙΙΕΚ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και της πρακτικής του άσκησης, είναι σε θέση να λάβει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.), επικυρωμένη με τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι απόφοιτοι είναι σε θέση να  αποκτήσουν Κρατικό Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης μετά από εξετάσεις Πιστοποίησης που αναγγέλλει και διενεργεί ο  Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Το Κρατικό Δίπλωμα είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Π.Δ. 231/ 29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ) ενώ δίνει δικαίωμα συμμετοχής με μοριοδότηση στις προκηρύξεις του Δημοσίου, μέσω ΑΣΕΠ.

sxoli chef hotelier education

Κριτήριο επιλογής Νο 2: Εξειδίκευση στη Γαστρονομία

Αρκεί όμως αυτό; Σίγουρα όχι! Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σχολών που παρέχουν βασικά διετή προγράμματα, ανήκουν στη βαθμίδα του ΙΕΚ και οδηγούν τους απόφοιτους στην απόκτηση κρατικού πτυχίου.

 Πώς λοιπόν ένας σπουδαστής θα είναι σε θέση να επιλέξει την καλύτερη για αυτόν σχολή, μέσα από δεκάδες επιλογές;

Το αμέσως επόμενο κριτήριο λοιπόν ονομάζεται εξειδίκευση. Τι διαφοροποιεί άραγε τις σχολές που είναι εξειδικευμένες και ασχολούνται  μόνο με την επαγγελματική ειδίκευση ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού αντικειμένου; Μα φυσικά η τεχνογνωσία στον τομέα που υπηρετούν, τον οποίο τον γνωρίζουν καλά, έχουν εντρυφήσει σε αυτόν και το πεδίο ενασχόλησης τους περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τάσεις και όλη την εξέλιξη του κλάδου. Τα εξειδικευμένα εκπαιδευτήρια έχουν γερές βάσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουν, καθώς δεν παρέχουν πλειάδα ειδικοτήτων που ενέχουν το ρίσκο της μαζικοποιημένης  εκπαίδευσης σε πολλά εκπαιδευτικά πεδία. Η βαρύτητα στην εκπαίδευση πέφτει μόνο στον κλάδο που υπηρετούν  στην προκειμένη τον γαστρονομικό.

ekpaideytiki omada

Κριτήριο επιλογής Νο 3: Εκπαιδευτική ομάδα και τρόποι διδασκαλίας

Λέγεται ότι τις  καλύτερες σχολές δεν τις κάνουν τα πολυτελή  κτήρια που τις στεγάζουν αλλά οι άνθρωποι που διδάσκουν. Και αυτό είναι οι μεγαλύτερη αλήθεια. Στα εξειδικευμένα εκπαιδευτήρια το εκπαιδευτικό προσωπικό, κυρίως οι καθηγητές μαγειρικής τέχνης που διδάσκουν είναι επαγγελματίες που υπηρετούν πολλά χρόνια τη γαστρονομία, ο καθένας από αυτούς έχει χιλιάδες ώρες “εκπαιδευτικής πτήσης” στην διδασκαλία ενηλίκων στο βιογραφικό του. Γνωρίζουν καλά τις ανάγκες τις αγοράς, γνωρίζουν πως θα εκπαιδεύσουν ένα νέο μάγειρα  και φυσικά επιμελούνται  με τη σειρά τους τα βασικά  μαθήματα του οδηγού σπουδών των ΙΙΕΚ μαγειρικής. Παράλληλα δομούν και διδάσκουν νέα μαθήματα, επιπρόσθετα του οδηγού σπουδών, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της γαστρονομίας, καθώς και σεμινάρια μαγειρικής, που λειτουργούν επικουρικά στην εκπαίδευση των σπουδαστών μαγειρικής. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, καθώς ο σπουδαστής στα εξειδικευμένα εκπαιδευτήρια έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί ατομικά και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Οι εξειδικευμένες σχολές μαγειρικής και το εκπαιδευτικό προσωπικό τους γνωρίζουν καλά, λόγω τεχνογνωσίας, ότι μια επιτυχημένη εκπαίδευση  αποτελείται από ένα δυνατό βασικό πρόγραμμα σπουδών, εμπλουτισμένο επικουρικά με όλες τις εξελισσόμενες νέες τάσεις  αλλά και με τον τρόπο που αυτές διδάσκονται. Το μεγαλύτερο μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος σπουδών τους παρέχεται εργαστηριακά γιατί απλά γνωρίζουν πως θα το προσαρμόσουν με επιτυχία συνδυάζοντας το με τη θεωρία του οδηγού σπουδών.

hotelier education student

Κριτήριο επιλογής Νο 4: Επαγγελματική αποκατάσταση

Και φυσικά για την κάθε εξειδικευμένη σχολή μαγειρικής τόσο οι σπουδαστές μαγειρικής, όσο και η αποκατάσταση τους, αλλά και η μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη  είναι συνυφασμένη με το όνομα, την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία των σχολών που την παρέχουν. Άρα δικαιολογημένα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος των συγκεκριμένων σχολών είναι  να εκπαιδεύσουν όσο πιο καλά γίνεται τους αυριανούς επαγγελματίες, αφού αυτοί θα αποτελέσουν τη ζωντανή διαφήμιση τους, για τα επόμενα  χρόνια. Εδώ είναι πολύ σημαντικό, να σταθείς  στο ποσοστό της απορρόφησης των αποφοίτων της κάθε σχολής από την αγορά εργασίας, χωρίς να μπερδευτείς με ασαφείς πληροφορίες. Η λογική σκέψη και τα σωστά βήματα θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις  σε συμπεράσματα σχετικά με την απορρόφηση. Αν για παράδειγμα θέλεις να σπουδάσεις στην πόλη των Χανίων θα πρέπει να σκεφτείς  ότι οι σχολές που εδρεύουν στην συγκεκριμένη πόλη και προσφέρουν επι σειρά ετών εκπαιδευτικά προγράμματα , θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης  από οποιαδήποτε νέα σχολή. Το αμέσως επόμενο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσεις σχετικά με την απορρόφηση συνδέεται πάλι με την εξειδίκευση. Οι σχολές που δεν είναι εξειδικευμένες εύλογα παρουσιάζουν τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων τους συνολικά. Το αυξημένο ποσοστό που παρουσιάζεται μπορεί να είναι αληθινό αλλά αφορά όμως όλες τις ειδικότητες που προσφέρουν και όχι μια συγκεκριμένη. Οπότε το ποσοστό απορρόφησης των απόφοιτων μαγειρικής εμπεριέχεται στο συνολικό, αποτελεί απλά μέρος του. Αν στον κύκλο σου έχεις απόφοιτο σχολών μαγειρικής μια ερώτηση σχετικά με το πόσο ευκολά βρήκε δουλειά  αλλά και πως τον κατηύθυνε η σχολή του η σχολή του σε αυτό.

Αντί Επιλόγου

Και τώρα που ουσιαστικά έφτασες ένα βήμα ακόμα πιο κοντά σε αυτό που θέλεις να κάνεις, υπάρχουν ακόμα μερικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να κοιτάξεις πριν την τελική σου  απόφαση. Το πρώτο είναι να ερευνήσεις ποιες είναι οι σχολές που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Παρέχουν κρατικό πτυχίο, είναι εξειδικευμένες σχολές μαγειρικής, διαθέτουν έμπειρη εκπαιδευτική ομάδα και δοκιμασμένες τεχνικές εκπαίδευσης, πλούσιο οδηγό σπουδών και μεγάλο ποσοστό απορρόφησης  στην αγορά εργασίας. Σε κάθε νομό ανά την Ελλάδα υπάρχουν ιδιωτικές εξειδικευμένες σχολές, και πιο συγκεκριμένα ιδιωτικά IEK που προσφέρουν μόνο προγράμματα μαγειρικής και τουρισμού. Το αμέσως επόμενο είναι να κλείσεις ένα ραντεβού ενημέρωσης  προκειμένου να ενημερωθείς για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τις παροχές, τα δίδακτρα της ειδικότητας σου, και τις προοπτικές εξέλιξης .

Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι στην πόλη των Χανίων το ΙΙΕΚ Hotelier education, θεωρείται το μοναδικό εξειδικευμένο εκπαιδευτήριο Γαστρονομίας και Τουρισμού, καθώς εδώ και χρόνια εστιάζει αποκλειστικά σε αυτά τα εκπαιδευτικά πεδία. Το ΙΙΕΚ Hotelier education οδηγεί τους σπουδαστές των βασικών προγραμμάτων στην απόκτηση κρατικού πτυχίου και  παρέχει αναβολή στράτευσης. Η σταθερή εκπαιδευτική  ομάδα της σχολής  εναρμονίζει το πρόγραμμα σπουδών της ειδικότητας: Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας -chef , με το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας εμπλουτίζει κάθε νέα εκπαιδευτική χρονιά  τον οδηγό σπουδών της με όλα εκείνα τα μαθήματα που περιλαμβάνουν τις νέες τάσεις και τις σύγχρονες τεχνικές του κλάδου, και φυσικά δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή  να εκπαιδευτεί βιωματικά  σε ατομικές θέσεις εργασίας σύμφωνα με τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.

Αποτελεί τη σίγουρη επιλογή για κάποιον που αναζητά εξειδικευμένες σπουδές στο χώρο της μαγειρικής. Δεν έχεις πάρα να καλέσεις τώρα στο 28210-60807 ή στο 28210-76012 για να κλείσεις το ραντεβού ενημέρωσης σου. Εναλλακτικά μπορείς να στείλεις μήνυμα με τα στοιχεία σου στη σελίδα της σχολής στο Facebook: https://www.facebook.com/hotelier.education.official και μέλος του διοικητικού προσωπικού της σχολής θα απαντήσει σε κάθε σου ερώτηση.

«Θέλεις να γίνεις μάγειρας» « Θέλεις να γίνεις chef»

 Το είπες ,το δήλωσες, το ονειρεύτηκες, πραγματοποίησε το!

Το μέλλον σου ανήκει….και  ξεκινάει  στη Hotelier education!