fbpx Skip to content

Οδηγός Διδάκτρων – 12 κανόνες για να υπολογίσεις σωστά την εκκίνηση των σπουδών σου

odigos-didaktron

Λέγεται ότι:  «Η  εκπαίδευση είναι το διαβατήριο για το αύριο. Και το αύριο ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα!»

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτό το «αύριο» δεν μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια πόσο θα κοστίσει;  Τί γίνεται στην περίπτωση που στο «αύριο» βγαίνουν συνεχώς  έξοδα, δεν σε αφήνουν να κάνεις ένα σωστό προγραμματισμό για να κάνεις τη σωστή μελλοντική σου προετοιμασία.

 Είσαι γονιός και το παιδί σου θέλεις  να σπουδάσει ; Είσαι υποψήφιος  σπουδαστής και πρόκειται να πληρώσεις μόνος σου τα δίδακτρα της σχολής σου;  Θέλεις να επιλέξεις για τις σπουδές σου τις καλύτερες value for money εκπαιδευτικές υπηρεσίες, χωρίς να ρισκάρεις να βγεις εκτός του οικογενειακού σου  προϋπολογισμού αργότερα;

 Μάθε τους 12 χρυσούς κανόνες που θα αποτελέσουν το βαρόμετρο σου για τη σωστή εκκίνηση των σπουδών σου αλλά και τον ακριβή προϋπολογισμό τους.

calculator odigos didaktron

Κανόνας 1ος: Όρισε σωστά για σένα την αξία αυτού που θέλεις να πληρώσεις.

Όταν όλα γύρω σου κοστίζουν, είναι λογικό να προβληματίζεσαι για το πόσα χρήματα θα πρέπει να διαθέσεις για τις σπουδές του παιδιού σου ή πόσα χρήματα θα πρέπει να διαθέσεις για την εκπαίδευση  που θα σου εξασφαλίσει ένα επαγγελματικό μέλλον όπως το ονειρεύτηκες.  Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να ορίσεις την «αξία»  της ποιότητας για το μέλλον.

Αλήθεια θα έκανες  εκπτώσεις στο  μέλλον του παιδιού σου; Θα έκανες εκπτώσεις στο δικό σου μέλλον, τόσο σε ποιότητα όσο και στόχους; Φυσικά και όχι.. Γιατί το μέλλον των ανθρώπων που αγαπάμε, δεν χωράει εκπτώσεις!

  Άρα η αξία των εκπαιδευτικών υπηρεσιών   θα πρέπει να είναι ισάξια με αυτά που επιθυμείς να λάβεις στο μέλλον. Με αυτό σαν γνώμονα οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι:  η αξία της ποιότητας του  μέλλοντος μας δεν είναι ισάξια της πιο χαμηλής τιμής διδάκτρων, αλλά ισάξια αυτού που εμείς θέλουμε να της δώσουμε.

rantevou enimerosis

Κανόνας 2ος: Μην κάνεις τηλεφωνική έρευνα αγοράς. Κάνε ραντεβού ενημέρωσης!

«Ναι γειά σας, θέλω να σπουδάσει ο γιος μου εκεί. Πόσο κοστίζει το Μαγειρικό τμήμα» Αυτή είναι η πρώτη  πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούμε όσοι ασχολούμαστε με τις πωλήσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην πραγματικότητα πριν από αυτό θα έπρεπε να έχουν εύλογα ακολουθήσει δεκάδες άλλες ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνουν με το πρόγραμμα σπουδών ή τον τρόπο που ουσιαστικά θα εκπαιδευτεί ο υποψήφιος σπουδαστής, ποιοι καθηγητές  θα του κάνουν μάθημα κτλ.  Μια τηλεφωνική ερεύνα που ξεκινάει με την ερώτηση πόσο κάνει, είναι συνηθισμένη και κατανοητή  για ένα προϊόν που είδαμε στο internet ή για ένα προϊόν που αγόρασε μια φίλη μας . Όταν μιλάμε για σπουδές όμως, ένα ραντεβού ενημέρωσης είναι αυτό που ουσιαστικά θα μας λύσει όλες μας τις απορίες για την εκπαίδευση του παιδιού μας ή τη δική μας. Θα μας δώσει πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, το εκπαιδευτικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τις προοπτικές εξέλιξης της κάθε ειδικότητας, τις παροχές  συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού διακανονισμού, για να κάνουμε τον έγκαιρο προγραμματισμό μας.

 Και μην ξεχνάς … τα ραντεβού ενημέρωσης δεν κοστίζουν και δεν σε δεσμεύουν στο να αγοράσεις μια εκπαιδευτική υπηρεσία. Σκοπός τους είναι η αναλυτική πληροφόρηση προκειμένου να αποφασίσεις σωστά για το μέλλον σου.

Κανόνας 3ος: Μάθε τι ακριβώς παροχές περιλαμβάνονται στα δίδακτρα που θα πληρώσεις

Κάθε εκπαιδευτική υπηρεσία συμπεριλαμβάνει μέσα κάποιες παροχές. Όταν ακούμε ένα ετήσιο ή ένα μηνιαίο κόστος διδάκτρων, η ερώτηση που θα πρέπει να ακολουθήσει είναι τι περιλαμβάνεται μέσα σε αυτό που μελλοντικά θα πληρώσουμε. Οι εκπαιδευτικές παροχές διαφοροποιούνται από σχολή σε σχολή. Κατά την ερεύνα αγοράς σου κατέγραψε σε μια λίστα τι παροχές σου δίνει το κάθε εκπαιδευτήριο. Έπειτα σύγκρινε ποιες είναι οι πιο συμφέρουσες για εσένα, προκειμένου να οδηγηθείς στην τελική σου  απόφαση.

Extra tip: Μην διστάσεις να ρωτήσεις ή να ζητήσεις διευκρινήσεις για κάτι που δεν κατάλαβες.

Κανόνας 4ος: Ρώτα για κρυφά κόστη

Πολλές φορές οι πωλητές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αμελούν  να μιλήσουν για τα «κρυφά κόστη» των διδάκτρων. Για όλα αυτά δηλαδή που κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα χρειαστεί κάποιος να πληρώσει extra. Έτσι συνηθίζεται παροχές  που θεωρούνται αυτονόητες από τον υποψήφιο πελάτη ότι εντάσσονται μέσα στο κόστος διδάκτρων, να μην εντάσσονται και στο τέλος να αποτελούν απλά δυσάρεστες εκπλήξεις που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό μας. Να θυμάσαι όσο περισσότερες διευκρινήσεις ζητάς πάνω στα  κρυφά κόστη, τόσο περισσότερο ξεκάθαρο θα σου γίνεται το πόσο εντέλει θα είναι το πραγματικό μηνιαίο ή ετήσιο ποσό των διδάκτρων σου. Γιατί απλά θα μπορείς να το υπολογίσεις με ακρίβεια.

kryfa kostoi

Κανόνας 5ος: Πάρε σε έντυπη μορφή τα δίδακτρα και τις παροχές

Ότι λέγεται σε ένα ραντεβού ενημέρωσης πρέπει να έρχεται στα χέρια σου γραμμένο. Από το ποσό των διδάκτρων μέχρι τις αναλυτικές παροχές. Από το πρόγραμμα σπουδών μέχρι τις γενικότερες πληροφορίες της ειδικότητας. Ένα έντυπο που θα περιέχει όλα αυτά, σου εξασφαλίζει ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία. Και δεν μιλάμε για διαφημιστικά έντυπα, αλλά για επίσημα ενημερωτικά έντυπα που θα σου έχουν αναλυτικά τα δίδακτρα αλλά και τι περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά.  

Πάνω στην προφορική ενημέρωση ένας πωλητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική την εκπαιδευτική υπηρεσία που επιθυμεί να σου παρουσιάσει, μπορεί να σου κάνει καλύτερη τιμή η να σου αφήσει να εννοηθεί κάτι τέτοιο.

Για να εξασφαλιστείς ότι αυτό θα είναι έτσι, και δεν θα αλλάξει κάτι μελλοντικά ζήτα από την σχολή να έρθει στα χέρια σου έντυπη πρόταση με τα δίδακτρα .Αυτό θα το πάρεις με την λήξη της ενημέρωσης. Όχι μετά που θα εγγραφείς, αλλά πριν εγγραφείς για να το μελετήσεις και να αποφασίσεις στο χρόνο σου αν είναι κάτι συμφέρον για εσένα.

Κανόνας 6ος: Μην πέφτεις σε επικοινωνιακά/ διαφημιστικά τρικ

Τα  τρικ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είναι όλες αυτές οι ευρηματικές ενέργειες που σαν στόχο έχουν την προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου ποσοστού πελατών. Απλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι :  Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Να σκέφτεσαι ώριμα και με λογική . Σε κάθε επικοινωνιακή ή διαφημιστική προσπάθεια κρύβεται μια καλά μελετημένη στρατηγική. Δεν γίνεται όλα να έχουν τη θετική τους πλευρά και όλα να σου δίνονται απλόχερα και ΔΩΡΕΑΝ μέσα στην πιο χαμηλή τιμή διδάκτρων. Ποια μπορεί να είναι η στρατηγική που κρύβεται μέσα εκεί;

Ο ουσιαστικός ορθολογισμός στην σκέψη σου θα παίξει μεγάλο ρόλο. Στις μέρες μας το κοινό που ενδιαφέρεται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα , είναι καλά ενημερωμένο, αλλά και συνειδητοποιημένο για το τι θέλει και τι αναζητά κατά την έρευνα αγοράς του. Επέλεξε βάση της ρεαλιστικής πραγματικότητας  και των υλοποιήσιμων στόχων όχι  βάση αυτού που θέλεις να ακούσεις.  Η ρεαλιστική πραγματικότητα σίγουρα θα διαφυλάξει ότι δεν θα χάσεις άσκοπα χρόνο και χρήμα.

handshake

Κανόνας 7ος: Μην προπληρώνεις τα ετήσια δίδακτρα για να κερδίσεις έκπτωση

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προπληρώνεις κάποια υπηρεσία που δεν έχεις λάβει, που δεν έχεις δει την ποιότητα της, προκειμένου να κερδίσεις ένα ποσοστό έκπτωσης. Η κίνηση αυτή αποτελεί το πιο μεγάλο σου ρίσκο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αν κάτι δεν σου αρέσει, αν κάτι δεν είναι όπως το θέλεις θα έχεις πληρώσει τα δίδακτρά ενός χρόνου χωρίς αποτέλεσμα. Να είσαι σίγουρος ότι προτιμότερο είναι να κάνεις ένα μηνιαίο διακανονισμό που θα σου δώσει την εγγύηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να διακόψεις, αν είσαι δυσαρεστημένος χωρίς να σκεφτείς ότι  έχεις χάσει τα χρήματα σου. Αναρωτήσου αν το ρίσκο του να πληρώσεις με αυτόν τον τρόπο είναι αντίστοιχο του ποσοστού έκπτωσης που θα λάβεις.

Κανόνας 8ος: Τα δίδακτρα των σχολών προσαρμόζονται, ρώτα για αυτά.

Να θυμάσαι ότι κάθε χρονιά η κάθε σχολή ανάλογα με τις συνθήκες προσαρμόζει τα δίδακτρα και τις παροχές που εντάσσονται σε αυτά.  Μην στέκεσαι λοιπόν στο πόσο πλήρωσε ο φίλος της κόρης σου πριν από 6 χρόνια σε μια συγκεκριμένη σχολή.  Ή πόσο πλήρωνε ο γνωστός της ξαδέρφης σου το μήνα σε  μια άλλη σχολή. Ενημερώσου εσύ  για τα φετινά δίδακτρα και τις παροχές. Εξάλλου η ενημέρωση δεν κοστίζει.

Κανόνας 9ος: Μην επιτρέπεις να σου ασκούν επιθετική πώληση, με τη δικαιολογία της προσφοράς

Όταν μιλάμε για μια απόφαση που θα πρέπει να καθορίσει το μέλλον σου, όταν μιλάμε για σπουδές έχεις το δικαίωμα να αποφασίσεις στον δικό σου χρόνο. Δεν μπορεί κανείς να σε πιέσει να αποφασίσεις για να πληρώσεις λιγότερο επειδή τρέχει μια προσφορά για την ειδικότητα που επιθυμείς,  η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Η πίεση θα πρέπει να διαμορφώνει τη στάση σου.  Συνήθως οι επιθετικές πωλήσεις περιλαμβάνουν δεκάδες τηλεφωνήματα για το πότε θα αποφασίσεις να επιλέξεις το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το οποίο ενημερώθηκες. Η γρήγορη απόφαση δεν θα σου επιφέρει κανένα απολύτως κέρδος στον ετήσιο προϋπολογισμό σου . Αυτό που θα σου δώσει μια γρήγορη  απόφαση είναι σίγουρα ένα «κόστος» στο οποίο δεν γνωρίζεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Αυτό  της αμφιβολίας του, αν τελικά, αποφάσισες σωστά?

Κανόνας 10ος: Αναζήτησε μια σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας σου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά

Ναι σίγουρα όλοι κάποια στιγμή ονειρευτήκαμε σπουδές μακριά από το σπίτι μας, προκειμένου να ζήσουμε την φοιτητική ζωή που ονειρευτήκαμε. Αυτό όμως με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται για κάποιους αδύνατον καθώς αυξάνει με τα έξοδα διαβίωσης, το κόστος των σπουδών. Η πιο συνετή επιλογή είναι να σπουδάσεις στην πόλη όπου διαμένεις, προκειμένου να μην έχεις ενοίκιο, να γλυτώσεις τα έξοδα μετακόμισης, αλλά και να μειώσεις τα καθημερινά έξοδα σου.

Η πιο σωστή κίνηση είναι να επιλέξεις μια σχολή σε κεντρικό σημείο της πόλης που μένεις,  ώστε να υπάρχει συχνή  συγκοινωνία, από όποιο μέρος και αν έρχεσαι. Αρκετές σχολές προμηθεύουν τους σπουδαστές με ειδικές κάρτες συγκοινωνίας ώστε να έχουν έκπτωση στις μετακινήσεις τους .

 Και φυσικά επέλεξε μια σχολή που η δομή εκπαίδευσης είναι μια και σταθερή ώστε να αποφύγεις την μια μέρα να κάνεις μάθημα σε ένα σημείο της πόλης και μετά από λίγο σε άλλο, αυξάνοντας τα ημερήσια έξοδα σου.

Κανόνας 11ος: Επέλεξε σχολή που σου εξασφαλίζει αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να καλύψεις ένα σημαντικό μέρος των διδάκτρων σου ή και να συμμετέχεις με ένα μικρό ποσοστό στα δίδακτρα που οι γονείς σου μηνιαία πληρώνουν. Σημαντικό κομμάτι που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η διαδικασία για την ανεύρεση της αμειβόμενης πρακτικής  άσκησης γίνεται από τις σχολές και είναι μια διαδικασία που δεν έχει και δεν θα πρέπει να έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως χρέωση extra για τον σπουδαστή.

work hard dream big

Κανόνας 12ος: Διακανόνισε τα δίδακτρα σου σύμφωνα με τις δυνατότητες σου.

Οι περισσότερες σχολές έχουν συνήθως προσαρμόσει τα ετήσια  δίδακτρα τους σε ισόποσες  μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να διευκολύνουν τους σπουδαστές στην εξόφληση τους.  Κάποιες από αυτές δίνουν τη δυνατότητα στων σπουδαστή να διακανονίσει το ποσό των ετήσιων διδάκτρων του  σύμφωνα με τις δυνατότητες τους ή ακόμα δίνουν τη δυνατότητα στον σπουδαστή να προσαρμόσει την μηνιαία του δόση αν έκτακτα μεταβληθεί η οικονομική του κατάσταση. Έτσι αν το όνειρο σου είναι να σπουδάσεις σε μια σχολή αλλά είναι αποτρεπτικό για σένα να πληρώσεις ισόποσες  μηνιαίες δόσεις, πριν αποκλείσεις την πιθανότητα ρώτα για τις δυνατότητες σταδιακής πληρωμής που σου δίνονται, προσαρμόζοντας τον διακανονισμό με βάση τις ανάγκες σου.

Συμπερασματικά:

Οι σπουδές  σίγουρα είναι μια επένδυση. Όπως για την κάθε επένδυση που θα έκανες, θα λάμβανες υπόψιν σου κάποια κριτήρια, κυρίως ποιοτικά, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις και την επένδυση στη γνώση. Παράλληλα όμως τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να μην αποκλίνουν από τους στόχους που εσύ έχεις βάλει για τον εαυτό σου και για το μέλλον που θέλεις να εξασφαλίσεις. Άρα το να κάνεις εκπτώσεις στην επένδυση σου ή συμβιβασμούς δεν οδηγεί πουθενά.

 Αυτό που σίγουρα πρέπει είναι αντί να προσπαθείς να προσαρμόσεις  τον στόχο σου και το όνειρο σου  στις οικονομικές συνθήκες , να προσαρμόσεις τις οικονομικές συνθήκες για να ακολουθήσεις το όνειρο σου. Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, ή εξωπραγματικό, όμως γίνεται και μπορούμε να σου δείξουμε τον τρόπο…

Κάλεσε τώρα για να κλείσουμε ένα ραντεβού ενημέρωσης για την ειδικότητα που προτιμάς, να προσαρμόσουμε τον διακανονισμό των διδάκτρων σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου και έλα μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον σου!

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28210-60807 & 28210-76012. Εναλλακτικά μπορείς να στείλεις μήνυμα με τα στοιχεία σου, στη σελίδα της σχολής στο Facebook: https://www.facebook.com/hotelier.education.official και μέλος του διοικητικού προσωπικού της σχολής θα απαντήσει σε κάθε σου ερώτηση.