Βασικά βήματα για την σωστή επιλογή εκπαιδευτικού κέντρου
Hotelier think

Να λοιπόν που το καλοκαίρι τελειώνει, ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και μαζί του οι στιγμές ανεμελιάς λιγοστεύουν. Η ώρα που θα πρέπει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση είναι όλο και ποιο κοντά. Είτε τελείωσες πριν λίγο καιρό το Λύκειο, είτε αποφάσισες ότι τώρα πρέπει να ακολουθήσεις ο όνειρο σου , είτε αν αποφάσισες να αλλάξεις επάγγελμα ή απλά η σχολή που πέρασες δεν είναι αυτή που ήθελες, οι σκέψεις παραμένουν ίδιες.

«Και τώρα τι; Ποιόν δρόμο πρέπει να ακολουθήσω; Ποια κατεύθυνση είναι η σωστή; Τι θα σπουδάσω τελικά; Πως θα επιλέξω σωστά τη σχολή μου; Τι είναι καλύτερο για το μέλλον μου; »
Στο μυαλό σου όλες αυτές οι σκέψεις μοιάζουν με ένα τεράστιο λαβύρινθο, και εσύ δεν ξέρεις πως τα που πρέπει να πας.
Αν η διαδρομή που θέλεις να ακολουθήσεις δεν έχει ξεκάθαρες κατευθύνσεις, τότε μήπως ήρθε η ώρα να σου δείξει κάποιος τον δρόμο;

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να μελετήσεις διεξοδικά ότι η επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Η ανάπτυξη σταδιοδρομίας είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων.
Η διαδικασία μιας απόφαση για το μέλλον σου , μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολη στην πραγματικότητα όμως είναι ένα ταξίδι που σε προετοιμάζει για να περάσεις μέσα από αυτήν στην επιτυχία.
Αφετηρία στο νέο σου αυτό ταξίδι, θα πρέπει να αποτελέσει η σωστή επιλογή της κατεύθυνσης σπουδών με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας. Η επιλογή ενός τομέα σπουδών που έχει μέλλον και θα προσφέρει υψηλά ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ύψιστης σημασίας για τους νέους στην Ελλάδα της κρίσης.
Μέσα σε αυτές τις επιλογές, οι τουριστικές – επισιτιστικές σπουδές προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς ο Τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συμμετοχή του τουρισμού στην απασχόληση ξεπερνά το 25,9%, το οποίο ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτύχει ποτέ.
Έτσι η επιλογή σπουδών που έχει να κάνει με τον τουρισμό μπορεί να θεωρηθεί σαν την πλέον ασφαλή, μέσα στον κόσμο του ανταγωνισμού της κρίσης και της ανεργίας. Οι επιλογές απασχόλησης πολλές, καθώς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μορφών εργασίας που είναι διαθέσιμες στον τουριστικό τομέα.
Αν λοιπόν ο προορισμός του νέου ταξιδιού έχει οριστεί, δεν μένει παρά να ακολουθήσεις μερικά βήματα προκειμένου να φτάσεις εκεί.

Επιλογή σωστού εκπαιδευτηρίου
Η επιλογή ενός σωστού τουριστικού εκπαιδευτηρίου που θα σου προσφέρει υψηλές προδιαγραφές υπηρεσιών και δομημένα προγράμματα σπουδών είναι το πιο σημαντικό βήμα προκειμένου να διαφυλαχθεί το νέο αυτό ξεκίνημα. Η επιλογή ενός εκπαιδευτηρίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που θα μας κάνουν να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε και σίγουρα διαφοροποιούνται για τον καθένα. Το σίγουρο είναι ότι μέσα σε αυτές τις επιλογές, ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτήριο τουριστικής εκπαίδευσης, θα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές σου καθώς παρέχει γνώσεις εστιασμένες στο αντικείμενο σπουδών σου. Στην ερώτηση γιατί να επιλέξω ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτήριο τουριστικής εκπαίδευσης και όχι ένα εκπαιδευτήριο με πολλές ειδικότητες , η απάντηση είναι απλή.
Συνήθως τα εκπαιδευτήρια που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πεδία και δεν προσφέρουν πολλές και διαφορετικές ειδικότητες , δίνουν την εγγύηση της συστηματικής ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κατέχουν πολύ καλά το αντικείμενο της εκπαίδευσης που θα σου προσφέρουν , και μέσα από την τεχνογνωσία τους να σε κατευθύνουν καλύτερά από οποιονδήποτε άλλο στο να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου. Παράλληλα τέτοιου είδους εκπαιδευτήρια δίνουν βαρύτητα στην καλλιέργεια της κριτικής σου ικανότητας, στην ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης, στην δημιουργία πλαισίου αναφοράς υλοποιήσιμων στόχων, που θα αποτελέσει για εσένα το εναρκτήριο σημείο σου για μια επιτυχημένη καριέρα στο χώρο της Τουριστικής Βιομηχανίας.

Βαθμίδα εκπαίδευσης:
Σημαντικό κριτήριο της επιλογής σου θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσει η βαθμίδα του εκπαιδευτηρίου, καθώς αυτή είναι που θα σε οδηγήσει στην απόκτηση ενός αναγνωρισμένου πιστοποιητικού εκπαίδευσης. Μια ασφαλή επιλογή σε αυτό είναι να επιλέξεις μια σχολή μετά-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκει στην βαθμίδα των ΙΕΚ και σε οδηγεί μέσα από εξετάσεις πιστοποίησης στην απόκτηση κρατικού πτυχίου.

Δημόσιο ΙΕΚ ή Ιδιωτικό;
Αρχικά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η ισχύ του πιστοποιητικού, είτε σε δημόσιο , είτε σε ιδιωτικό η εγκυρότητα του τίτλου σπουδών παραμένει η ίδια, καθώς τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια ΙΕΚ ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσής , ακολουθούν τους ίδιους οδηγούς σπουδών και τις ίδιες κατευθύνσεις από το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό ίσως που θα πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι δεν υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ εξειδικευμένα στο κομμάτι του Τουρισμού, αλλά δημόσια ΙΕΚ με πολλές ειδικότητες και συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων σε κάθε ειδικότητα. Αν λοιπόν επιθυμείς να ενημερωθείς πρώτα από ένα ένα δημόσιο ΙΙΕΚ, καλό θα είναι να μην επαναπαυτείς σε αυτό, αλλά να κάνεις έρευνα αγοράς και στα ιδιωτικά ΙΕΚ πριν καταλήξεις, μέχρι να δεις αν τελικά εισαχθείς σε δημόσιο σε ειδικότητα της επιλογής σου.

Που βρίσκονται οι Εγκαταστάσεις:
Είναι πολύ σημαντικό για εσένα να επιλέξεις μια σχολή που οι εγκαταστάσεις της θα σε εξυπηρετούν, ώστε να παρακολουθήσεις χωρίς δυσκολία την διεξαγωγή των μαθημάτων. Φρόντισε αυτές οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται όσο πιο κεντρικά γίνεται , ώστε να μην αναγκάζεσαι να σπαταλάς χρόνο στις μετακινήσεις. Το κέντρο είναι ένα σημείο της πόλης που σου εξασφαλίζει συχνά δρομολόγια λεωφορείων από όποια περιοχή και αν μένεις. Φαντάσου μια βροχερή μέρα και εσύ να πρέπει να μεταβείς στη σχολή σου από την μια άκρη της πόλης στην άλλη. Εξέτασε όλους τους παράγοντες , με κύριο γνώμονα τις καθημερινές σου ανάγκες και υποχρεώσεις και παράλληλα ρεαλιστικά φρόντισε να αποφεύγεις αυτές τις μικρές καθημερινές δυσκολίες που θα αγγίξουν την ποιότητα ζωής σου.
Ένα συχνό λάθος που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι επιλέγουμε σχολές που διαθέτουν διαφορετικές δομές εκπαίδευσης. Δηλαδή σε άλλες εγκαταστάσεις γίνονται κάποια συγκεκριμένα μαθήματα και σε άλλες κάποια άλλα. Αυτό συνήθως φέρνει μια μεγάλη αναστάτωση στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αλλαγή στις μετακινήσεις, στους χρόνους σου και στις υποχρεώσεις σου και σίγουρα δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι κατά την διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής.

Σωστή ενημέρωση και επιλογή ειδικότητας
Το αμέσως επόμενο σημαντικό βήμα , είναι να μην χάσεις πολύτιμο χρόνο χωρίς να ξέρεις τι είναι αυτό που πρόκειται να σπουδάσεις. Οι ειδικότητες πολλές αλλά εσύ δεν ξέρεις τι να επιλέξεις. Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης; Τεχνικός Ζαχαροπλαστικής Τέχνης; Στέλεχος Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας; Ή κάποιο ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης;
Δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι. Στα σωστά στελεχωμένα εκπαιδευτήρια υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό που είναι δίπλα σου από την πρώτη στιγμή. Διέθεσε χρόνο προκειμένου να πάρεις τη σωστή ενημέρωση για ότι σε απασχολεί. Το εξειδικευμένο προσωπικό της κάθε σχολής, θα πρέπει να είναι σε θέση να σου απαντήσει σε κάθε ερώτηση που θα κάνεις γύρω από το αντικείμενο σπουδών σου. Να θυμάσαι δεν υπάρχουν ασαφής απαντήσεις. Αν είναι κάτι που δεν έχεις καταλάβει, θα πρέπει να επιμείνεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί με ξεκάθαρη απάντηση κάθε σου ερώτημα.
Αν ωστόσο δεν έχεις καταλήξει σε ειδικότητα , ζήτησε πληροφορίες για ό,τι σε ενδιαφέρει. Ο υπεύθυνος ενημέρωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να σε βοηθήσει να κάνεις την καταλληλότερη επιλογή για εσένα.

Πρόγραμμα σπουδών, μέθοδοι εκπαίδευσης
Κατέληξες σε ειδικότητα και αυτό που μένει τώρα είναι να μελετήσεις το πρόγραμμα σπουδών και καταλάβεις πώς μπορείς να μετουσιώσεις τις γνώσεις που θα λάβεις στην καθημερινότητα σου. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να ενημερωθείς για τις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιεί το κάθε εκπαιδευτήριο. Πώς γίνεται το μάθημα; Πώς αγγίζει τις δικές σου εκπαιδευτικές ανάγκες; Πως μπορείς να εφαρμόσεις αποτελεσματικά τα όσα διδάσκεσαι; Μια βασική ερώτηση που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πόσα άτομα απαρτίζουν το τμήμα που θα ενταχθείς. Αντιλαμβάνεσαι ότι όσο πιο λίγοι οι εκπαιδευόμενοι μέσα σε ένα τμήμα, τόσο πιο σωστά γίνεται το μάθημα και τόσο πιο εύκολα γίνεται η εμπέδωση των γνώσεων από εσένα.

Εκπαιδευτική ομάδα
Μέσα σε όλα που θα πρέπει να θυμάσαι είναι να ρωτήσεις ποια είναι η εκπαιδευτική ομάδα που στελεχώνει τα τμήματα. Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα σου δίνουν καθημερινά και απλόχερα γνώσεις. Πόσα χρόνια έχουν συνεργασία με το εκπαιδευτήριο, είναι σταθεροί ή θα αλλάζουν κάθε εξάμηνο; Διδάσκουν καθημερινά οι ίδιοι ή επισκέπτονται τη σχολή μια φορά το χρόνο, βάζοντας μόνο την υπογραφή τους στο πρόγραμμα σπουδών; Εδώ δεν χωρούν απαντήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Ένας εκπαιδευτικός φορέας θα πρέπει από την πρώτη μέρα να έχει σταθερή εκπαιδευτική ομάδα με εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Δίδακτρα και παροχές
Να θυμάσαι ότι, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν μέσα στην αναζήτηση ενός εκπαιδευτηρίο, που υπόσχεται «χρυσές προσφορές», προκειμένου να κερδίσει πελάτες- σπουδαστές να χαθείς. Το θέμα είναι να μείνεις ανεπηρέαστος από όλα αυτά, και να κάνεις τη σωστότερη επιλογή για το μέλλον σου. Το μέλλον σου σίγουρα δεν θα το βρεις μέσα από υποσχόμενες «χρυσές προσφορές» και σίγουρα το μέλλον σου δεν θα πρέπει να διαγράφεται φθηνό, αλλά πλούσιο και πολλά υποσχόμενο.

Η σωστή επιλογή μιας σχολής λοιπόν για υποψήφιους σπουδαστές και κηδεμόνες, που θα παρέχει στους σπουδαστές την δυνατότητα της σωστής εκπαίδευσης αλλά ταυτόχρονα θα διατηρεί και την βέλτιστη σχέση ποιότητας -τιμής είναι και αυτή που θα πρέπει να έρχεται πρώτη σε προτεραιότητα στις επιλογές τους.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις από την αρχή ξεκάθαρα τι περιλαμβάνεται στα δίδακτρα μιας σχολής. Ενημερώσου για όλες τις δωρεάν παροχές, τα προνόμια, εκπτωτικές κατηγορίες και τους οικονομικούς διακανονισμούς. Το πιο συχνό λάθος που γίνεται, είναι ότι ορισμένα σημεία στο οικονομικό κομμάτι μένουν ασαφή με δυσάρεστες εκπλήξεις για τον σπουδαστή ή τον κηδεμόνα στην συνέχεια.

Αν όλα αυτά ακολουθηθούν βήμα προς βήμα το ασφαλέστερο και ομορφότερο ταξίδι στη ζωή σου θα έχει μόλις ξεκινήσει… Καλή φοίτηση!

Μαρία Λαμπάκη
Ιδιοκτήτρια IEK Hotelier Education
Τηλ: 28210 76012